Nobels fredspris for 2018 tildeles Nadia Murad og Denis Mukwege

(Artikkelen ble oppdatert: 18. oktober 2018)

Nobels fredspris for 2018 går til IS-overlevende Nadia Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege for bekjempelsen av krigsforbrytelser.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen kunne fredag formiddag meddele at Nobels fredspris for 2018 går til Mukwege og Murad. Duoen deler prisen for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

– Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe krigsforbrytelser, sa Reiss-Andersen da hun kunngjorde vinnerne.

24 år gamle Nadia Murad Basee Taha er en jesidisk menneskerettighetsaktivist. Hun ble kidnappet av Den islamske staten i august 2014, og klarte å rømme i november samme år, etter å ha blitt misbrukt seksuelt.

Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

Mukwege leder Panzi Hospital, et sykehus i Øst-Kongo som har spesialisert seg på å ta imot og behandle kvinner som er utsatt for seksualisert vold.

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Author: Redaksjonen