Tidligere statsråd og fylkesmann tiltalt for seksuelle overgrep

(Artikkelen ble oppdatert: 8. desember 2018)

Det er tidligere stortingsrepresentant for Høyre, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, som er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre tidligere asylsøkere.

Saken har til nå blitt omtalt som «samfunnstopp-saken», men da det ble det klart at Troms og Finnmark statsadvokatembeter har tatt ut tiltale mot Svein Ludvigsen for seksuelle overgrep mot tre personer, var det naturlig for flere mediehus å benytte navnet.

Ifølge tiltalen skal Svein Ludvigsen ha forledet de tre, som var asylsøkere, til å tro at han gjennom sin posisjon kunne skaffe mennene bolig og varig opphold i Norge.

Overgrepene skal ha skjedd i perioden da Ludvigsen var fylkesmann i Troms, og overgrepene skal blant annet ha skjedd på Fylkeshuset i Tromsø og på ulike hoteller i Oslo.

Ifølge tiltalen skal han i egenskap av stillingen blant annet ha oppsøkt en av de tre fornærmede på institusjoner underlagt fylkesmannens tilsyn og fikk ta han med seg på turer til blant annet sin hytte og bolig.

«Han utnyttet fornærmedes underlegne posisjon som ressurssvak og særlig sårbar ung, enslig asylsøker», heter det blant annet i tiltalen.

«Vi har tatt ut tiltale fordi vi mener det ligger en sammenheng mellom det overmaktsforholdet tiltalte hadde med de fornærmede og det han skal ha gjort med dem«, sier statsadvokat Tor Børge Nordmo på en pressekonferanse i Tromsø onsdag formiddag.

Author: Redaksjonen