Inger Marie Ytterhorn (Frp) mener at Kamzy ikke kan lede 17. mai-komiteen i Oslo fordi hun er mørk i huden

(Artikkelen ble oppdatert: 8. desember 2018)

Utspillet på Facebook fra Frp-politikeren Inger Marie Ytterhorn (77), som også er mangeårig medlem av Nobelkomiteen, og nå medlem i bydelsutvalget i Vestre Aker i Oslo, skrev

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?» som en kommentar til at Kamzy skulle lede 17 mai komiteen.

 

Utsagnet førte naturlig nok til kommentarer og spørsmål om rasisme. De fleste ville kanskje lagt seg flate eller forsøkt å bortforklare, men ikke den dama. Inger Marie Ytterhorn fortsatte dagen etter:
«Hva er rasistisk, kronisk eller norsk? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mer naturlig at en etnisk nordmann – og aller helst en Oslo-borger – leder 17. mai-komiteen. Hvis det er rasistisk, så OK.»

 

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (75) skal sitte i 17. maikomiteen under Kamzy Gunaratnams ledelse. Han betegner utspillet som «trist», og viser overfor Aftenposten til at norsk-pakistanske Rubina Rana ledet 17. mai-komiteen i Oslo i 1999 på en utmerket måte.

Vi har ikke fått svar på våre henvendelser til Ytterhorn for en kommentar til saken.

Author: Redaksjonen