Britiske kjendiser oppfordrer til ESC Israel-boikott

(Artikkelen ble oppdatert: 6. februar 2019)

51 britiske kjendiser og kulturpersonligheter har skrevet under på et brev der de ber BBC avlyse dekningen av årets Eurovision Song Contest, og heller jobbe for at det arrangeres i et annet land melder The Guardian.

Tidligere Pink Floyd-gitarist Roger Waters, designer Vivienne Westwood, musiker Peter Gabriel og regissør Mike Leigh er blant dem som har signert brevet, som også er publisert i The Guardian.

I fjor tok israelske Netta Barzilai seieren i Lisboa med låta «Toy», og årets konkurranse skal etter planen gå av stabelen i Tel Aviv 18. mai i år.

Brudd på menneskerettighetene
Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsket først at konkurransen skulle avholdes i Jerusalem.

På grunn av den pågående konflikten mellom Israel og palestinere som krever østdelen av byen som en framtidig hovedstad, ble arrangementet flyttet til Tel Aviv.

– Den europeiske kringkastingsunion har valgt Tel Aviv over okkuperte Jerusalem, men dette gjør ingenting for å beskytte palestinerne mot landtyverier, utkastelser, eller fra å bli skutt eller banket av israelske sikkerhetsvakter, skriver brevforfatterne.

Brevet kritiserer Israels okkupasjon av palestinske territorier.

– Eurovision er kanskje lett underholdning, men det er ikke fritatt menneskerettighetsvurderinger. Vi kan ikke ignorere Israels systematisk brudd på palestinernes rettigheter, står det i brevet.

Author: Redaksjonen