Eks-politimann på Gjøvik nekter for å ha misbrukt kvinne som også var informant

(Artikkelen ble oppdatert: 4. mars 2019)

Den tidligere politimannen på Gjøvik nektet for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg sex med en kvinnelig kilde, da saken mot ham startet mandag.


Den tidligere politimannen oppga at han var arbeidsledig da dommeren ved innledningen til hovedforhandlingen spurte om yrke.

Han ble avskjediget på slutten av fjoråret etter å ha vært siktet i flere måneder for en rekke forhold knyttet til jobben som polititjenestemann i det daværende Vestoppland politidistrikt. Deretter svarte han gjentatte ganger «ikke skyldig» på post etter post i tiltalen:

  • Å ha misbrukt stillingen sin til gjentatte ganger over en femårsperiode ved å ha hatt samleie med en kvinnelig informant som ga ham informasjon om narkotikamiljøet i Gjøvik.
  • Å ha forsøkt å tvinge, presse og bestikke den samme kvinnen til å trekke forklaringen sin til Spesialenheten for politisaker. Han skal ha betalt flere mindre beløp til kvinnen, og på et tidspunkt forsøkt å ta seg inn i boligen hennes ved å klatre gjennom et vindu.
  • Å ha underslått og stjålet narkotika og dopingmidler fra beslagsrommet til politiet, samt oppbevart en rekke narkotikabeslag på sitt eget kontor. Avvikene fra det som var tatt i beslag, og det som ble sendt til destruering, ble rapport inn til politidistriktet av Kripos.»Spesialenheten mener han hadde til hensikt å stjele narkotikaen«, sa etterforskningsleder Per Martin Utkilen.
    Mannen har bekreftet overfor Spesialenheten for politisaker at det var en form for relasjon mellom ham og informanten, men har avvist at de har hatt seksuell omgang. Kvinnen har vært en del av narkotikamiljøet i Gjøvik-området i en årrekke, og den nå tiltalte 51-åringen jobbet i mange år mot det kriminelle narkomiljøet i og rundt mjøsbyen.

Begge er enige om at relasjonen dem imellom har vedvart siden før årtusenskiftet og fram til polititjenestemannen ble siktet og pågrepet i saken som nå er oppe til behandling i Gjøvik tingrett.

«Med bakgrunn i hennes forklaring om at de to hadde et seksuelt forhold, ble det igangsatt etterforskning av hvorvidt det var et overmaktsforhold i favør av tiltalte«, sa etterforskningsleder Per Martin Utkilen i Spesialenheten for politisaker da han holdt sitt innledningsforedrag.

Author: Redaksjonen