Knut Arild Hareide tapte kampen om KrFs veivalg

(Artikkelen ble oppdatert: 8. desember 2018)

Et flertall av delegatene ønsker regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Frp. Det utløste sterke følelser i landsmøtesalen på Gardermoen.

Dette har vært en lang reise. Men nå har KrF talt. Partiet har pekt en retning. Det er å søke regjeringsmakt med Solberg-regjeringa, sier Knut Arild Hariede.

Fredag ettermiddag fikk høstens store politiske drama sitt foreløpige punktum. 98 delegater på KrFs landsmøte stemte for å søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Frp. 90 delegater stemte for Hareides forslag, mens to stemte blankt.

– Til alle dere som er skuffet, og jeg må ta meg selv med i det: KrFs sjel ligger ikke i hvem vi samarbeider med, men i vår politikk, sa Hareide med tårer i øynene.
Tidligere på dagen slo han fast at han ville gå av som KrF-leder hvis dette ble utfallet. Det vil skje når sonderingene med Solberg-regjeringen er ferdig.

– KrF er mitt parti, uansett, sier Hareide.
Også nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad var tydelig rørt da det ble kjent at de hadde vunnet, men at Hareide dermed er ferdig som partileder.

– Jeg har behov for å be om unnskyldning, og andre har behov for å be om unnskyldning. Skal vi klare dette, må vi ha en hånd å holde i. Med tro på vårt politiske prosjekt. Med trygghet, tillit, trofasthet og tilgivelse. For det er vårt prosjekt, og alle vil vi nå at det er vårt fotavtrykk som er det sentrale, sier Bollestad.

– Kjære Knut Arild. Du er partilederen vår. Jeg er utrolig stolt av deg. Jeg mener du er Norges modigste politiker, sier Ropstad, til stor applaus fra salen.

– Jeg håper dette landsmøtet er siste gang vi snakker om røde og blå. Vi er alle KrF-ere. Vi er alle gule, la han til.

Author: Redaksjonen