Tusenvis demonstrerte over hele landet for å beskytte utrydningstruet ulv

(Artikkelen ble oppdatert: 4. mars 2019)

Tusenvis av ulvetilhengere møtte opp i byer over hele landet lørdag ettermiddag, for å demonstrere mot ulvejakt og for å la ulven leve i Norge.


Det ble avholdt demonstrasjoner i Kristiansand på Øvre torg, i Oslo ved Stortinget. Ved rådhuset i Fredrikstad og på Elverum på Rådhusplassen, i tillegg til i Tordenskioldsparken i Trondheim, og på Torgalmenningen i Bergen.
Det var dyrevernsorganisasjonen NOAH som tok initiativet til demonstrasjonene. Parolene som «La ulven leve», «Stopp utryddingspolitikken» og «Ja til ulv i norske skoger» preget demonstrasjonen utenfor Stortinget i Oslo lørdag.

Vi ser at politikerne driver med stadig mer rovdyrfiendtlig politikk. Da må vi si ifra at flertallet i Norge faktisk ønsker ulv og store rovdyr, sier Siri Martinsen leder for NOAH.

Ulv er ikke problemet, mangel på tilsyn er problemet.

Ulven er ikke det store problemet for sauenæringen. Når det kommer til ulv og sauedrift, så er det velferdsproblemet for sauen, som manglende tilsyn, som står for om lag 100.000 av dødsfall i året, sammenlignet med ulven som tar 1000–2000 sau i året.

Illustrasjon fra NOAH, som viser hvor liten ulvesonen har blitt siden 1997.

Også på Elverum, inne i ulvesonen, som har blitt stadig mer redusert, ble det demonstrert for ulven lørdag.

Markeringen utenfor rådhuset samlet rundt 150 personer. At det ikke var flere som demontrerte der kan ha sammenheng med at folk frykter for hvilke konsekvenser det kan ha, både for seg sjøl og familien, dersom de står fram som såkalte vernere.

En viktig grunn til demonstrasjonen er at det for første gang er åpnet for jakt på ulv i sonen der det er bestemt at ulven skal få leve, den såkalte «ulvesonen».
Det er vedtatt at tre ulver skal skytes i ulvesonen, og 29 ulver totalt.

Author: Redaksjonen